top of page

Sitat: "Du kan så mye at du burde vært lege..."

Ja - ja, tenkte jeg. Det var sikkert mye informasjon til barn å ta til seg :)


Vi samer kan mye, alle er på en måte professoren i sitt felt. I grunn burde alle urfolk tilkjennes en form for sertifikat som bevis på all den kunnskap de besitter med. Jeg selv har vokst opp med at jeg daglig fikk litt informasjon fra mor eller bestemor, tanter, onkler, far eller andre jeg hadde naturlig kontakt med daglig. Det var normalt, det er normalt.

Vi formidler kunnskap, noen ganger med ord andre ganger med praktiske handlinger. Noen definerer det som barnearbeid, vi ser det som praktisk skole. Kunnskap tynger ingen. Alle burde få muligheten til å ta del i litt praktisk arbeid.


For min del tenkte jeg ikke over det før en av mine barn, som lenge hadde valgt å henge over gjerde veggen og observert begynte å snakke om reinene i en beskrivende måte. I

en alder av 9 år kunne han kjenne igjen rein som han hadde sett i flokken om våren, han viste hvilken type horn den lager og hvilken type rein som var i flokken. Vi hadde aldri satt av tid til å fortelle om slike avanserte ting, tenke det tar vi etter hvert. Men ved at han var tilstede alle disse årene både om vinteren, sommer, vår og høst hadde han tilegnet seg, kun ved observasjoner, all den kunnskap han i dag har.


Praktisk arbeid har en annen type læringsevne enn teoretisk arbeid har. Ikke alle trenger å ta del av det heller. Ikke alle liker å ta del i arbeid, dette av ulike årsaker. Tilstedeværelsen kan også ha effekt.


Vi håper at vi kan bidra med vårt kunnskap om nord samisk reindrifts samisk kultur og tradisjoner.

Comments


bottom of page